lördag 2 juni 2012

Ger mig på en sommarlovsklassiker...

Det känns som om alla har läst Tordyveln flyger i skymningen.
När jag var liten gick den som sommarföljetong i radion, flera gånger. Jag lyssnade, men lyckades nog aldrig höra samtliga avsnitt. Nu, många år efter mina jämnåriga, är jag ikapp. Jag har också läst den!

Jonas, Annika och David är tre tonåringar som snubblar över ett riktigt sommarlovsmysterium. När de hjälper ägaren till Selanderska gården att vattna blommorna när hon är bortrest hittar de en bunt brev från en tid för länge sen. Breven berättar om ett kärlekspar, men också om en egyptisk staty som ska ligga gömt någonstans i bygden. De bestämmer sig för att försöka hitta statyn, och en härva av oförklarliga och mystiska händelser tar sin början.

Jag är nog för gammal för den här boken. Visst, det jag känner igen från radioteatern ger en mysig nostalgisk sommarlovskänsla, men utöver det ger boken mig inte så mycket. Mysteriet är inte särskilt intressant, David är väldigt platt tecknad, Annika känns lite som Annika i Pippi Långstrump - sådär rejäl och präktig som tjejer ofta är i lite äldre barn- och ungdomsböcker. Och Jonas. Jonas är så fruktansvärt irriterande hela tiden, förmodligen beroende på att han är yngre och barnsligare än de andra, men jag sitter ändå och önskar att han bara ska vara TYST flera gånger. Och what's with the Salmiak? Det äts salmiakgodis på i stort sett varje sida, Jonas och prästen Lindroth har en helt klart osund relation till lakrits. Nej, det här var ingen bok för mig, men jag har i och för sig inte varit så förtjust i Maria Gripes andra böcker så det kanske jag borde anat redan innan jag började läsa.

4 kommentarer:

 1. Tänk vad smaken är som baken. För mig är Maria Gripe en författare som väcker fina sommarlovskänslor och nostalgi. Men så älskade jag hennes böcker som ung också så visst lever den känslan kvar när man läser som vuxen också! Men bäst är ändå "Agnes Cecilia".

  SvaraRadera
 2. Jo, sommarlovskänslor fick jag också. Men det var typ.. bara det som var behållningen för mig. Retade ihäl mig på det där salmiaksmaskandet!! (Känner mig lite onormal som inte gillar Gripe, ALLA andra gör ju det! Måste läsa om Agnes Cecilia också och se om det klickar).

  SvaraRadera
 3. Den här boken är verkligen sommarlov för mig. Vår lärare hade högläsning ur den sista veckorna innan sommarlovet, tyckte så himla mycket om den! Så nu har jag köpt hem den för att läsa i sommar, håller tummarna för att jag fortfarande tycker om den... :)

  SvaraRadera
 4. Men salmiak är ju gott!! Hoppas du ska gillar Agnes Cecilia!!

  SvaraRadera