torsdag 27 december 2012

Anna dressed in blood

En bok som har fått många positiva omdömen på bokbloggar och på Goodreads.com är Kendare Blakes Anna dressed in blood. Sånt gör en ju alltid nyfiken...

Cas är en tonårskille som lever ett ovanligt liv. Tillsammans med sin mamma och hennes sura katt flyttar han från stad till stad på jakt efter spöken att döda, ett kall han har ärvt efter sin far. Det är nämligen så att spöken inte är några genomskinliga, väna väsen i Cas värld. De är tvärtom blodtörstiga, galna och helt oresonabla.
   När han får ett tips om ett riktigt ondskefullt spöke som kallas Anna dressed in blood innebär det som vanligt flytt, ny skola och nya skolkamrater att lura information ur. Cas vill inte ha några riktiga vänner, det finns inte tid för några varaktiga relationer i hans ombytliga liv. Nu blir han dock tvungen att ta hjälp av skolans populäraste tjej Carmel och den efterhängsne Thomas som hävdar att han kan läsa tankar. Och spöket, Anna, visar sig vara något alldeles extra. Hon mördades på femtiotalet, och går fortfarande klädd i den blodindränkta klänning hon bar när hon mördades. Alla som någonsin har satt sin fot i Annas hur har slitits i stycken, men av någon anledning verkar hon inte vilja döda Cas.
   Boken är helt ok underhållning. Balansen mellan vänskap/kärleksrelationer och övernaturligheter är bra, Cas är sympatisk som hjälte och spökena är härligt onda.
   Men, vi måste prata om det fula omslaget också. Det hade varit SÅ mycket finare om de nöjt sig med den stämningsfulla bilden av huset och dimman och struntat i den dåligt tecknade tjejen. Jag tycker att hon gör att boken ser så oseriös ut, som om man haft extremt låg budget och därför tagit in någon yngre släkting till nån på förlaget som haft bra betyg i teckning på högstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar