söndag 2 december 2012

Riktigt, riktigt bra paranormal YA

The replacement - Brenna Yovanoff

Mackie har växt upp i småstaden Gentry i en helt normal familj. Han har gått i en normal skola, haft normala vänner.. det är bara han som inte är normal. Han är faktiskt väldigt, väldigt onormal och har alltid fått anstränga sig till det yttersta för att passa in. Mackie tål inte lukten av blod, klarar inte av att gå på helgad mark (vilket blir lite besvärligt då hans pappa är präst) och är allergisk mot järn. Han vet inte riktigt vad han är, men han vet att han egentligen inte hör hemma bland människorna. Han är en bortbyting, något som lämnades som ersättare för en mänsklig baby i en barnkammare för sexton år sedan. Något som kanske borde ha dött för länge sedan.
   Det blir allt svårare att leva som alla andra. Inte nog med att det är extremt svårt att undvika att röra vid metall, det har börjat dyka upp en del märkliga, kanske farliga, typer i Gentry. En liten flicka dör, men hennes storasyster är helt övertygad om att det egentligen var något annat som dog och att systern fortfarande finns någonstans. Mackie inser att han måste ta reda på vad han egentligen är för något. Kanske det finns fler som är som honom, och kanske de kan hjälpa honom att leva det liv han önskar sig.

The Replacement har en härlig originalitet. Jag älskar varelserna som Mackie blir tvungen att närma sig, de är en så fantastisk kombination av härliga och otäcka. Boken har en touch av folklore/saga, men de får aldrig någon traditionell benämning - det pratas inte om feer/alver/monster eller liknande, och det är skönt att man inte har några egna föreställningar om hur de BORDE vara som stör läsningen.
   En annan sak som jag gillar är att  fokuset inte ligger på en kärleksrelation mellan människa/övernaturligt väsen (vilket är så himla vanligt i den här genren att det ofta blir tjatigt). Det finns en kärlekshistoria, men  den får inte större utrymme än andra relationer och intriger.  
   Den här boken borde verkligen filmatiseras, det skulle kunna bli så otroligt snygga bilder av de miljöer och karaktärer som beskrivs.
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar