måndag 3 december 2012

En liten prinsessa (och en piga)

Ännu en barnboksklassiker avklarad! Denna gång Frances Hodgson Burnetts A little princess från 1905.

Sara Crewe har växt upp i Indien med en ensamstående far. När hon blir sju år är det dags för henne att få en utbildning, och hon får ensam flytta till London för att gå på Miss Minchin's flickskola.
Saras far är rik, och hon får allt en liten flicka kan önska sig. Hon  har dessutom lätt för sig i skolan, talar redan flytande franska och älskar att lära sig saker. Trots det beter hon sig inte bortskämt utan är tvärtom snäll och generös mot de mindre lyckligt lottade flickorna, och hon vinner snabbt deras beundran med sin fantastiska fantasi. 
   När fadern plötsligt dör förändras Saras liv. Hela familjens förmögenhet är borta, och allt tas ifrån henne. Hon kan inte längre vara elev på skolan utan får på nåder vara kvar som tjänsteflicka. Hon blir av med sitt fina rum och får flytta in i en kall skrubb på vinden,sätts i hårt arbete och får inte ens äta sig mätt. Trots svårigheterna försöker hon hålla humöret uppe och hjälpa andra som behöver henne.
  
A little princess är en ganska söt historia, och även om Sara i stort sett bara har positiva egenskaper (vilket lätt blir å-så-smörigt) så gillar man henne. Dock är boken, som förmodligen de flesta andra som skrev för mer än hundra år sen inte helt oproblematisk för den moderna läsaren. Det är faktiskt väldigt märkligt att det är jättejättesynd om Sara när hon blir fattig, men kökspigan Becky som alltid har levt under vidriga förhållanden får inte alls samma sympatier från omgivningen. Det är det faktum att Sara uppenbart är "väluppfostrad" och från en högre samhällsklass som gör att folk överhuvudtaget ser att hon behandlas illa. I slutet är Sara om igen en liten prinsessa, men för Becky finns inget annat liv än ett som piga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar