måndag 7 maj 2012

Begravningsplatsen i Prag

Umberto Ecos senaste (?) utspelar sig i Paris i slutet av 1800-talet. Om man ska tro författaren vimlade staden av konspiratörer, terrorister, hemliga agenter och de som fantiserar fram konspirationer som på olika sätt ska hjälpa dem framåt. Huvudpersonen är dokumentförfalskare, ursprungligen från Italien, och inblandad i diverse olika olagligheter och konspirationer. Efter ett tag blir det lite förvirrande att hålla reda på allt som händer, vem som gör vad och varför. Boken är full med tillbakablickar på tidigare konspirationer medan det händer saker i nutid.

Det som verkligen genomsyrar boken är antisemitism, vilket gör det ganska jobbigt att läsa. Huvudpersonen hatar visserligen allt och alla och beskriver i början inte bara hur avskyvärda han anser judarna vara utan också hur hemska tyskarna är, hur lata och oärliga fransmännen är och att han flyttade till Frankrike för att han inte stod ut med italienarna längre. Men det är som sagt judehatet som är det dominerande och även om det kan vara intressant att få inblickar i hur en antisemit tänker så är det snart bara irriterande. Det är uppenbart att huvudpersonen inte har någon grund för vad han tycker och han är själv en ganska ointressant person. Frågan är varför jag ska läsa om denna inskränkta person? (Och varför lade jag då inte ner boken? Tja, en bok ska vara riktigt dålig för att jag ska sluta läsa och det fanns ändå en del intressanta passager.)

En annan stor del av boken är olika mer eller mindre bisarra maträtter. Dock inget som fick det att vattnas i munnen utan mest förvåning över att någon skulle vilja äta sådant. Och en hel del rätter beskrivs på franska, vilket får mig att undra över vad de innehåller. Men det är en ganska underordnad del, om än en som får ta stor plats.

Det kanske mest intressanta med boken är att den är i det nya formatet från excess förlag. Det är rätt praktiskt att man kan hålla den med en hand i kollektivtrafiken, även om jag sällan haft problem att hålla vanliga pocketböcker med en hand heller. Men när man läser hemma i soffan känns det märkligt, var ska jag göra av den andra handen? De bibeltunna sidorna gör visserligen att boken inte blir alltför tjock, men gör det också lite svårt att bläddra med en hand, och då försvinner ju lite av poängen med formatet. Jag ser vissa poänger med det, men kommer nog inte köpa det formatet i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar