torsdag 31 maj 2012

Prosa och Marmelad

Än en gång har vi besökt Bonnierförlagens bokcirkel Prosa och Marmelad. Den här gången presenterades ett ganska nytt förlag, 2244, som ger ut litteratur från Svartahavsländerna (Turkiet, Rumänien, Bulgarien, Ukraina, Ryssland och Georgien).


 

Vinnaren av Sveriges Mästerkock, Sigrid Bárány som stod för den fantastiskt goda plockmaten berättade om hur det var vinna tävlingen, och att skriva en kokbok i hemlighet.

Översättaren Nils Håkansson som översätter från ryska och tyska berättade om sitt jobb, och vilka utmaningar han möter. Han har bland annat översatt den ukrainska romanen Anarchy in the UKR avSerhij Zjadans - vi fick bläddra i boken och den verkade helt klart intressant.

 Inför kvällen hade vi alla läst Profetmorden av den turkiske författaren Mehmet Murat Somer. Boken är, för att sammanfatta den väldigt snabbt, en deckare med transvestiter i huvudrollerna. Författaren hade mycket intressant att berätta om varför han valde just detta tema - för att göra en lång historia kort handlade det mycket om att transvestiter och transexuella oftast ses som antingen farliga eller clowner, och att han ville skriva om dem som intressanta människor som inte uppfyller dessa extrema stereotyper. Dessutom är det ett sätt att sticka ut i mängden och få publicitet. 


Det var en väldigt mysig kväll med intressanta samtal. Nu gör Prosa och Marmelad uppehåll över sommaren, men i höst har det utlovats nya bokcirklelträffar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar