Först ut är en riktigt torr bok, men så praktisk.
Krok och Almquists Svensk flora är av typen som inte har bilder utan där du får avgöra om växten har kala blomskaft (dvärgtranbär) eller finludna (tranbär). Nyckling, alltså. För den som möjligtvis inte ägnat sig åt sådant börjar man med att räkna ståndare (tack Linné) och kommer då till en klass, fortsätter titta på de utmärkande dragen för att hitta till familj och släkte och till sist titta på eventuell ludenhet, bladform och annat för att komma fram till arten. Det är roligt, men jag har inte gjort det sedan botanikkursen för cirka tio år sedan, så jag vet inte hur bra det skulle gå nu. Om det är för svårt kan man ju alltid välja en fältflora med bilder.
Det är dock inte säkert att det blir lättare, man bör veta lite om blommor för att hitta här också. Jag har inte använt den här så mycket, såg inte förrän nu att det finns en nyckel i början av den här också. Där ser man. Det finns floror som är indelade efter blomfärg också har jag sett, det verkar mycket praktiskt om man inte vet var man ska börja leta.
Två böcker om perenner har jag. Båda har liknande upplägg, lite allmänna tips och förslag och sedan beskrivningar och bilder på perenner. Den vänstra är lite mer omfattande, men de är bra komplement till varandra.
Den här boken om tulpaner köpte jag framförallt för de vackra bilderna i den. Den är mycket lämplig att bläddra igenom på vintern när man knappt kan tåla sig till våren.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar