onsdag 22 april 2015

Varia

I en avlägsen framtid håller världen på att tas över av änglar. Vissa anser att de är himmelska varelser, andra att de är en parasitisk, utomjordisk insektsart. Huvudpersonen Lenkas har blivit utvald att assimileras av änglarnas kollektiv, men börjar drömma om en annan framtid.

Det är inte helt lätt att beskriva handlingen i Varia av Charlotta Jonasson utan att beskriva allt som händer i boken. Denna typ av sci-fi/fantasyberättelse behöver förklara allt om sin värld och dess invånare och kan lätt bli lite fånig eller överdrivet omfattande. Jonasson lyckas dock balansera bra mellan att förklara det som behövs och inte låta sina karaktärer rabbla en massa fakta. Boken är inte lång, men man får en bra bild av världen och de varelser som befolkar den.

Bokens största styrka är dock karaktärsskildringarna. Både huvudpersonen och bikaraktärerna är kompletta och trovärdiga personer, trots att de inte alltid är mänskliga. Det känns att Jonasson har tänkt igenom sin värld ordentligt, både geografi, historia och invånare. Varia är en komplett historia, med ett bra avslut och jag skulle gärna läsa fler berättelser från denna värld.

Tack till Undrentide för recensionsexemplar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar