Maria Sandels Familjen Vinge gavs ut första gången 1913, i form av en följetong i dagstidningen Social-Demokraten. Sandel var en del av arbetarrörelsen, och räknas som en av Sveriges första arbetarförfattare. Hon gick fyra år i skola, arbetade som hemstickerska, var både döv och hade nedsatt syn och lyckades ändå skriva sex böcker.
I Familjen Vinge får vi följa en grupp människor i Stockholms arbetarkvarter under tidigt 1900-tal. Det är otroligt fattigt och livet är en ständig kamp för mat för dagen och tak över huvudet. Många är alkoholiserade, vissa försörjer sig på bedrägeri och stölder, men i kvarteren arbetarkåkarna finns även varm vänskap, kärlek och en omsorg om sina medmänniskor och en envis vilja att hjälpa de som har det ännu värre.
Det är fascinerande, fint, skrämmande och sorgligt att läsa om hur människor levde för inte alls särskilt länge sedan. Man blir arg, och jag tänker att alla borde läsa det här. Maria Sandel skrev på ett för sin tid modernt språk, och läsningen underlättas ytterligare av att dialektala ord och slang förklaras i fotnoter. De som gillar Fogelströms Stad-serie tycker garanterat om även denna bok. Spännande att läsa om de miljöer som han skildrade, men från någon som själv levde där och skrev om sin nutid.
(Som en bonus är boken väldigt snygg).
Nu måste jag samla de övriga Maria Sandelromanerna, jag vill ha allihop!
Stort tack för rec.ex, Murbruk förlag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar