måndag 14 november 2011

...Och likväl rör hon sig - Charlotta Cederlöf

"Hon stirrade ner i glaset. Nu jävlar, tänkte hon. Nu jävlar dricker jag det här och sen kommer jag aldrig mer att kunna fira jul eller ta emot presenter eller ens krama mina föräldrar som förr, för nu snart har jag druckit sprit och då kommer saker och ting att förändras. Klockan kanske inte stannar och så men det händer någonting med en. Man blir vuxen någonstans inuti. Man gör något som bara är ämnat för vuxna.
Nu jävlar.
'Fy fan vad gott', sa Maggan och höll i nästa andetag på att kräkas."


Det är sent 70-tal och Anna är fjorton år och går i sjuan. Anna älskar Johan, som har en Zündappmoped , snusar gigantiska prillor och är nästan vacker. Johan älskar Anna, men det tar emot att visa det. Hemma finns föräldrar som vill fredagsmysa med varma mackor, och en lillebror som ska bli fotbollsproffs, tandlös och jävlig. Ute på lekplatsen väntar kompisgänget med en kvarting explorer att eftermiddagsfesta på i lekhuset.
Det handlar om en speciell tid i livet, starka känslor och att slitas mellan att vilja vara barn och vuxen. Om cykla förbi utanför huset där just Han bor, gömma p-pillerrecept i skrivbordslådan när man fortfarande sover omgiven av gosedjur, om tjuvrökning och om doften av bensin. Det är oerhört träffsäkert med hög igenkänningsfaktor, och det är en av mina favoriter som jag har läst om flera gånger.

Jag tror inte att boken finns att köpa i handeln längre (den är utgiven 1995) men den brukar finnas på biblioteken.

2 kommentarer:

  1. Älskar denna bok så mycket, har säkert läst den fem-sex gånger!

    SvaraRadera
  2. Jag med, haha. Vågade inte skriva hur många gånger först, men nu kan jag ju också erkänna att jag har läst den minst fem gånger. :)

    SvaraRadera