måndag 16 juli 2012

Spårlöst försvunnen

Millas nyfödde son kidnappas i Mexico. Tio år senare ägnar hon sitt liv åt att leta upp försvunna människor och får en dag ett tips som verkar kunna leda till mannen som tog hennes son.

Spårlöst försvunnen av Linda Howard är en ganska spännande historia. Vi får följa Milla genom mer och mindre farliga miljöer i Texas och Mexico i jakten på kidnapparna. Men allteftersom tiden går blir jag mer och mer irriterad på henne. Hon har brutit med sin familj för att de antytt att hon kanske borde acceptera att pojken är borta. Hon lever bara för att hitta sin son, att hjälpa andra lindrar en del men inte tillräckligt. Jag kan förstå att hon inte vill ge upp, att hon vill veta om pojken lever, men kan inte låta bli att undra vad hon tänker göra när hon hittar honom. Hävda sin rätt till honom och slita upp honom från den familj han ser som sin?

Självklart måste det finnas med en kärlekshistoria också. Den farlige mannen, som först verkar vara ond, men som visar sig stå på de godas sida. Ganska irriterande, men som tur är visar han sig vara mer komplex än man tror i början. En annan irriterande sak är hur författaren ofta understryker hur Milla älskar att klä sig kvinnligt i kjol eller klänning, att fixa med håret, att lägga ansiktsmasker. Det ska väl vara en konstrast till det ganska hårda jobb hon har, men känns mest som om det är med för att visa att hon minsann är en riktigt kvinna.

Den var bättre än jag trodde, men det finns så många bättre böcker att lägga sin tid på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar