torsdag 19 juli 2012

This charming man - Marian Keyes

Paddy de Courcy är verkligen en riktigt charmig man. Han är en berömd politiker i Irland, och alla älskar honom. Särskilt hans flickvän Lola, iallafall tills den dag då hon läser i tidningen att Paddy ska gifta sig. Med någon annan. I chock och förtvivlan försöker Lola få svar på vad som har hänt, det måste ju ändå vara ett missförstånd som kan klaras upp på något sätt. Paddy gör sig dock oanträffbar, men syns snart överallt i skvallerpressen med sin nya fästmö Alicia. Oförmögen att klara av sitt jobb flyr Lola till en sommarstuga vid kusten.
   Journalisten Grace är i högsta grad intresserad av en intervju med Lola om relationen med toppolitikern. Lola vägrar dock prata, hon kan inte svika mannen hon älskar.
   Ytterligare en kvinna dras in i karusellen runt de Courcy: Graces tvillingsyster Marnie som hade ett förhållande med honom som tonåring. Hon lever numera i London, är djupt olycklig men har ett hemligt knep som får henne att må bättre...
   Min favoritdel är Lolas ankomst till byhålan, och hur hon långsamt bygger upp en tillvaro där. Det är lite klyschigt hur hon blir vän med original efter original, men samtidigt är det fint. Hon är också den roligaste karaktären att läsa om, som någon slags Bridget Jones snubblar hon in i de märkligaste situationer.
   Historierna vävs samman, hemligheter uppdagas och nya vänner dyker upp. Keyes tar kanske upp lite FÖR många problem och dilemman. Det är både missbruk, misshandel, depression och relationsproblem (i och för sig utspritt på 800 sidor och många karaktärer). De olika kvinnornas historier berättas i skilda kapitel och i olika form, viket fungerar bra för mig. Vad som däremot stör mig är att de berättas i olika typsnitt, det känns som att det är att lite alldeles för lite på läsarens förmåga att ta tills sig boken. Jag gillar att det både finns yta och djup, och att det både är sorgligt och upprörande och riktigt roligt. Boken hade kunnat kortas ner lite, men om man är sugen på en tegelsten i hängmattan så är detta ett bra val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar