tisdag 9 april 2013

Snabbmatslandet

Snabbmatslandet är ett obehagligt reportage om hur USAs snabbmat odlas, slaktas, tillverkas, smaksätts och äts. Eric Schlosser har tittat på alla aspekter av snabbmaten, från dess historia till de fruktansvärda arbetsförhållanden som krävs för den idag. Det är ingenting för den äckelmagade, om man säger så.

Det mesta i boken är intressant. Jag tyckte särskilt om delen om hur snabbmatsindustrin, och framförallt McDonalds, växte fram på 50-talet. Den enkla idén om att servera mat snabbt till folk som satt kvar i sina bilar utvecklades till dagens kedjor med speciellt framtagen potatis, kycklingar, kor ... allt för att maten ska vara enkel att handskas med i industriköken och smaka likadant var du än är.

Det mest skrämmande tyckte jag var skildringen av slakteribranschens utveckling. Det har alltid varit ett farligt yrke, men snabbmatsbranschens krav på prispress har lett till ökad takt på arbetet. Lågutbildad arbetskraft, ofta invandrad, slits ut under omänskliga arbetsvillkor och nekas ordentlig vård och rehabilitering om de skadar sig. Det är otroligt upprörande att läsa om.

Dessutom handlar det om smaktillsatsindustrin, galna ko-sjukan och hur västerns klassiska cowboylivsstil håller på att utrotas. En mycket läsvärd, om än tung bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar