måndag 8 april 2013

Mördaren ljuger inte ensam

Var på bio igår och såg Mördaren ljuger inte ensam, filmatiseringen av Maria Langs första deckare. Jag kan inte riktigt bestämma mig för vad jag tycker om den. Jag ville verkligen tycka om den, och det kan ju ha fördunklat min smak en smula.

Jag har läst boken några gånger men lyckas aldrig komma ihåg vad den handlar om, vem som blir mördad och vem mördaren är. Det är ju trevligt att bli överraskad varje gång, så även i filmen (eller åtminstone inte komma på saker förrän strax innan de inträffar). Handlingen i korthet: Puck skriver på sin doktorsavhandling och blir inbjuden av sin handledare att fira midsommar på hans lantställe, det enda huset på en ö utan telefon och med bara en båt. På midsommardagens morgon hittar hon en av de andra gästerna mördad och efter att de fått dit chefen för riksmordskommissionen, Christer Wijk, dör båtmotorn och de har inte längre någon kontakt med omvärlden.

Det jag verkligen gillade med filmen var miljöerna och kläderna. Det känns som om de fått till dem riktigt bra. En lagom blandning av spännande/otäck tallskog och midsommarmys på klipporna. Jag tyckte också att det var roligt att de dricker konjak heeeela tiden.

Castingen däremot, hur tänkte de där? Tuva Novotny fungerade bra som Puck, även om hon kändes lite för gammal (jag tänker mig Puck som max 25 i första boken, vilket nog inte stämmer med tanke på att hon skriver på sin avhandling). Men Ola Rapace som Christer Wijk? En slemmig Christer Wijk till råga på allt. Nej, honom kan de gärna byta ut till nästa film. Linus Wahlgren som Einar Bure tycker jag fungerade bättre än jag trott.

Trots allt hoppas jag på att de kommer filmatisera alla böckerna, i så fall kommer jag titta på dem allihop. Men det kommer nog vara böckernas förtjänst snarare än filmernas.

1 kommentar:

  1. Har också recenserat filmen :) Ola Rapace var inte riktigt som man tänkt sig utifrån boken, och vad jag minns var det inga spänningar mellan honom och Puck i boken, men lite stilig var han väl allt...? ;)

    SvaraRadera