tisdag 15 oktober 2013

Cold light - Jenn Ashworth

För tio år sedan tog fjortonåriga Chloe livet av sig på grund av kärlek. Nu sitter hennes bästis Lola och tittar på minnesceremonin när en död kropp hittas. Hon och Chloes andra vän, Emma, är de enda som vet vad som verkligen hände den där alla hjärtans-dagen och hon vet direkt vems kroppen är.

Flickorna växer upp i en fattig stad i norra England och alla har sina familjeproblem. Lolas föräldrar är gamla och hennes pappa är inte helt med i matchen. Hon skäms för dem och känner sig utanför i skolan. Hennes vänskap med Chloe betyder allt för henne och hon känner att den hotas av Emma och av Chloes pojkvän. Samtidigt härjar en pedofil i den lilla staden och alla flickor varnas för att röra sig utomhus.

Berättelsen växlar mellan att skildra vad som hände innan Chloe dog och Lolas och Emmas liv tio år senare. Det är en tät historia om vänskap, kärlek och svek. Historien är mycket spännande även när man vet att det kommer sluta illa. Flickorna är väldigt bra skildrade, de känns som klassiska fjortonåringar och litar självklart inte på några vuxna. Men det allra bästa är miljöskildringarna. Det är kallt och jävligt och man fryser med karaktärerna när de går runt i tygskor och utan mössa. Jag vill så gärna att det ska gå bra för dem och det är som att de hela tiden motarbetar sig själva. Som tur är slutar berättelsen på en betydligt hoppfullare ton än den börjar.

Jenny har också läst den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar