onsdag 30 oktober 2013

En blomma av blod - Ngugi wa Thiong'o

Munira kommer som lärare till den sömniga lilla byn Ilmorog i Kenya. Sakta men säkert kommer han in i bylivet och lär känna de olika invånarna. Byn drabbas av svår torka och de beger sig till staden för att söka hjälp hos sin parlamentsledamot. Detta är början på en tillväxtperiod för byn, som går från bortglömd avkrok med bönder och herdar till modern storstad med fabriker och slum.

En blomma av blod skildrar ett Kenya som har blivit självständigt men fortfarande är påverkat av kolonialismen. De rika utnyttjar de fattiga i fabriker och på sina gårdar. Politikerna tänker på att stoppa pengarna i sina egna fickor innan de hjälper sina väljare.

Jag gillar blandningen av arbetarroman och postkolonialism. Man får följa flera personer som har olika upplevelser av frihetskampen och det som kom efter och de är alla bra och trovärdigt skildrade. Miljön är också bra skildrad, både när byn är lantlig och när den växt till stad. Det är dock lite rörigt hur historien skildras ur olika perspektiv, ibland någon av karaktärernas, ibland någon slags allvetande utomstående. Men det är ett mindre problem i en mycket intressant bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar