fredag 29 maj 2015

Uppdatering i Kaosutmaningem

  1. Läs en bok med ett djur på omslaget.  / Prins Charles känsla, Liv Strömqvist
  2. Läs en bok vari det inte finns någon telefon.  / Liesl & Po, Lauren Oliver
  3. Läs en bok som utspelar sig under vintern.
  4. Läs en bok vars författare var under 20 när hen skrev den. 
  5. Läs en bok av en författare med initialerna M.M. 
  6. Läs en bok om gudar. 
  7. Läs en bok som inte utspelar sig i Europa eller USA. 
  8. Läs en bok med en huvudperson som bloggar. 
  9. Läs en bok som har en hbtq-huvudperson.
  10. Läs en bok som kom ut 2011. /Mandarinstunder, Lilian Bäckman
  11. Läs en bok på ett annat språk än svenska. / I was here, Gayle Forman
  12. Läs en bok vars titel innehåller fler än sju ord. 
  13. Läs en bok vars titel består av endast ett adjektiv. 
  14. Läs en bok där nycklar spelar en stor roll. 
  15. Läs en bok om någon som pratar med djur.  
  16. Läs en bok vars omslag är till största del grått.  / Cirkeln, Sara Bergmark Elfgren o Mats Strandberg
  17. Läs en bok vars omslagsbild består av ett mönster. /The boy in the striped pyjamas, John Boyne
  18. Läs en bok vars filmatisering du såg innan du visste att det fanns en bok.
  19. Läs en bok med ett pronomen i titeln. / Mitt positiva liv, Andreas Lundstedt
  20. Läs en bok som till viss del (eller helt) utspelar sig på internet. 
  21. Läs en bok med idrottsanknytning. /Om du vågar, Megan Abbott
  22. Läs en bok om att resa. 
  23. Läs en bok inom en genre du vanligtvis inte läser. 
  24. Läs en svensk ungdomsbok.  / Född fenomenal, Josefin Bornebusch
  25. Läs en bok med en flagga på omslaget. 
  26. Läs en bok om en skolklass. 
  27. Läs en bok med en hund i.
  28. Läs en bok som handlar om ett föräldralöst barn.  The girl with all the gifts, M.R Carey
  29. Läs en bok som utspelar sig på en annan planet (månen är också godkänt, för den som vill använda tex Uppstigandet för att pricka av den här). /Ensam på mars, Andy Weir
  30. Läs en novellsamling. 
  31. Läs en bok från ett för dig nytt förlag.   /Parasitus, Christian Johansson (Epok)
  32. Läs en bok som utspelar sig i Malmö. 
  33. Läs en bok du fått av någon annan. 
  34. Läs en bok på vers. 
  35. Läs en bok vars titel är en allitteration (det vill säga: alla ord börjar på samma bokstav. Till exempel: Mio, min Mio.) /Bird Box, Josh Malerman
13 av 35 punkter avklarade. :). Jag läser ju inte medvetet efter den här listan, så vi får se hur det blir i slutet av året.

torsdag 28 maj 2015

Veronica Mars!

Jag såg vartenda avsnitt av Veronica Mars när det gick på SVT för ganska många år sedan. Älskade serien! Sen kom det en film, men den har jag faktiskt inte hunnit se ännu. Nu har seriens skapare Rob Thomas börjat skriva romaner som tar vid där filmen slutar. Del ett heter The Thousand dollar tan line.
   Det är tio år efter highschoolexamen och Veronica tackar nej till en möjlig juristkarriär och kommer tillbaka till Neptune för att ta upp deckarlinjen igen. Det är inte helt lätt, och ekonomin är ett ständigt problem. När en collegestudent försvinner under Spring break ser hon sin chans att håva in belöningen som utlysts. Men fallet visar sig vara mer komplicerat än hon trott...

Det funkar bra att överför Veronica Mars till bok. (Kanske särskilt som ljudbok, som var det jag läste. Där läser Kirstin Bell själv upp boken, och det gör att det känns lite som att titta på tv). Det ger en lätt klaustrofobisk känsla att så många karaktärer från tv-serien dyker upp, fortfarande i Neptune, i full färd med att bete sig exakt som i high school. Någon borde ha gått vidare! Bortsett från det tycker jag att det var kul läsning, och Veronica är minst lika cool som vuxen som hon var i skolan.

TBT - det roligaste i min bokhylla

Konstnärskollektivet GuiltyGuilty har gett ut två helt underbara böcker som jag faktiskt inte kan bläddra i utan att skratta högt. (Alltså även när jag försöker bläddra lite tyst så frustar det ut lite skratt ur näsan ändå, jag tycker att det är så otroligt roligt). De "Det kan inte vara sant" och "Expressen ljuger och Aftonbladet fantiserar". Jag tror tyvärr inte att de går att köpa längre, så tveka inte en sekund om ni ser dem på loppis eller så.
Projektet som skildras går ut på att två personer under ett år hjälps åt att samla alla löpsedlar från Expressen och Aftonbladet. Sen träffas de och klipper, klistrar och skapar nya rubriker. Ofta blir det lite elakt, och man märker vilka kändisar som ofta var aktuella på löpsedlarna. (Det är mycket Kicki...) Men oj vad roligt det är!
 

onsdag 27 maj 2015

All the bright places - Jennifer Niven

Violet tänker väldigt mycket på hur många dagar det egentligen är kvar till examen, det vill säga den dag som markerar att det är dags att lämna stan. Hon har ganska nyligen förlorat sin storasyster i en bilolycka, och kan inte prata med någon om det. Hon måste vara stark för sina föräldrar, de har ju ingen annan längre.
Theodore är en outsider, stämplad som freak av hela skolan. Han testar hela tiden nya personligheter och stilar, men hittar aldrig någon som känns rätt i längden.
En dag möts de två uppe i skolans klocktorn. Kanske är de där för att hoppa, kanske inte. Men mötet leder iallafall till att både kommer helskinnade ner, och Theodore hinner bli riktigt nyfiken på Violet. Hon är inte alls intresserad, hon vill inte ha några nya vänner. Hon vill egentligen inte han några vänner alls. Men, såklart kommer de varandra närmare och bygger upp en till en början ganska märklig relation som kommer att påverka dem båda på sätt de inte kunnat föreställa sig.
Ett centralt tema i boken är psykisk ohälsa och självmordstankar. Det känns som en realistisk skildring av just det, särskilt det som handlar om hur svårt det är att hjälpa någon annan som har problem. Huvudpersonerna kanske är lite väl quirky (Theodore är en riktig manic pixie dream boy), men det är så snyggt skrivet att jag inte bryr mig om såna detaljer. (För övrigt tycker jag inte att det stör så mycket när det handlar om ungdomar, sådär ÄR ju tonåringar ofta. Alltså, lägger väldigt mycket energi på att framställa sig som exotiska och speciella).
Det var en väldigt medryckande och engagerande bok, och jag gillade faktiskt allt med den. I september kommer den på svenska (Lilla Piratförlaget), och då heter den Som stjärnor i natten. Inte så himla bra titel tycker jag, men kolla så snygg den blir!

tisdag 26 maj 2015

Bookshelf-tour del 3


På den femte hyllan börjar Stephen King-samlingen, och den tar upp nästan 2x80cm. Den är dessutom långt ifrån komplett... än så länge.
Före detta trängs bland annat Processen, lite spökhistorier och Gökboet. Efter King hittar vi Djungelboken (som jag har läst den första halvan av för ett par år sen, tror att jag ska ta mig an del två i sommar).

Den ultimata sommarläsningslistan - Top Ten Tuesday

Veckans Top Ten Tuesday har temat "Ten books I plan to have in my book bag this summer or ten books I think make great beach reads".

Jag brukar inte läsa så jättemycket på stränder, men visst händer det. Jag föredrar böcker åt det lättare hållet, eftersom jag blir så trött och snurrig av värme. Det måste vara engagerande, kul och  gärna pocketböcker (eftersom det känns mer ok att de blir lite skrynkliga och solkrämiga). Jag är även ett fan av att läsa böcker som utspelar sig på sommaren när det är sommar. Ju stekhetare värme i boken desto bättre. Älskar även omläsningar på semestern.

1) Jag håller på och läser The Princess diaries/Meg Cabot för första gången nu. Det verkar finnas ungefär hur många uppföljare som helst, och jag tror att de blir perfekt sommarläsning. Kul, lättsamt och lagom tunna.

2) En av mina bästa sommarböcker EVER är Förortsvilden/Matilda Matsson. (Jag tror att man kan köpa den direkt av författaren om man googlar, kan även finnas på bibliotek). Helt jävla underbar skildring av stekhet förortssommar ur ett barns ögon. När jag tänker på sommar tänker jag ofta på den här boken.

3) En annan favorit som jag väldig gärna skulle läsa om är Hundarna i Kingston/Marianne Backlén. Jag läste den under min reggae-tjejperiod, och tyckte det var jättekul att läsa om rastafaris som hasade omkring och åt mango och rökte spliffs i solen på jamaica. Den verkar vara omöjlig att köpa numera, men om jag har tur så har biblan kvar den...

4) Vilken dag som helst ska jag gå till English bookshop och köpa första delen av Elfquest - the final quest/Wendy & Richard Pini. Världens bästa serie. Alltså världens. bästa. Kommer dock absolut inte ta med den till nån kladdig strand, den kommer hanteras med yttersta vördnad.

5) Stål/Siliva Avallone står nästan oläst i min bokhylla, kan vara dags att ta ner den därifrån.

6) Jag önskar att jag får tid att läsa om Pestens Tid-The Stand/Stephen King. Den ulitmata sommarboken. Dallrande heta, öde motorvägar, plågsamma vandringar i stekande sol genom öken, de onda mot de goda, och, just ja, världens undergång också. Kommer nog skaffa graphic novel-versionen också.

7) Ture Sventon/Åke Holmberg står i bokhyllan i min pojkväns familjs sommarställe. Jag har sagt i flera år att jag ska läsa den men hittills inte kommit mig för.

8) The girl who loved Tom Gordon/Stephen King. Att läsa innan man ger sig ut på skogspromenad, så man kommer ihåg att hålla sig till stigen.

9) Jag måste skaffa fler böcker av Megan Abbott. Var så imponerad av Om du vågar.

10) Är sååå sugen på att läsa den där PAX-serien som alla bloggar om. Ca 15 pers i kö på stadsbiblioteket dock, så det blir nog inte i sommar :(

måndag 25 maj 2015

Det var inte bättre förr

Maria Sandels Familjen Vinge gavs ut första gången 1913, i form av en följetong i dagstidningen Social-Demokraten. Sandel var en del av arbetarrörelsen, och räknas som en av Sveriges första arbetarförfattare. Hon gick fyra år i skola, arbetade som hemstickerska, var både döv och hade nedsatt syn och lyckades ändå skriva sex böcker.
   I Familjen Vinge får vi följa en grupp människor i Stockholms arbetarkvarter under tidigt 1900-tal. Det är otroligt fattigt och livet är en ständig kamp för mat för dagen och tak över huvudet. Många är alkoholiserade, vissa försörjer sig på bedrägeri och stölder, men i kvarteren arbetarkåkarna finns även varm vänskap, kärlek och en omsorg om sina medmänniskor och en envis vilja att hjälpa de som har det ännu värre.
   Det är fascinerande, fint, skrämmande och sorgligt att läsa om hur människor levde för inte alls särskilt länge sedan. Man blir arg, och jag tänker att alla borde läsa det här. Maria Sandel skrev på ett för sin tid modernt språk, och läsningen underlättas ytterligare av att dialektala ord och slang förklaras i fotnoter. De som gillar Fogelströms Stad-serie tycker garanterat om även denna bok. Spännande att läsa om de miljöer som han skildrade, men från någon som själv levde där och skrev om sin nutid.
(Som en bonus är boken väldigt snygg).

Nu måste jag samla de övriga Maria Sandelromanerna, jag vill ha allihop!

Stort tack för rec.ex, Murbruk förlag!

fredag 15 maj 2015

Vackrast i min bokhylla

Alfred Brehm var en tysk zoolog som levde 1829-1884. Efter att hans essäer och reseskildringar från massor av exotiska platser blivit populära fick han i uppdrag att skriva ett flerbandsverk om djurens liv. Tierleben blev ett riktigt praktverk, och kom att ges ut många gånger. I andra upplagan har den svartvita boken kompletterats med färgillustrationer av Gustav Mütsel (enligt wikipedia var dessa illustrationer de bästa Charles Darwin hade sett.
Min pojkvän hade turen att få ta över nio band av en tysk utgåva av Tierleben från 1893 när hans mormor flyttade. De är helt underbara och innehåller enormt många bilder av fantastisk kvalité som jag aldrig tröttnar på att bläddra bland. Tyvärr kan ingen av oss tyska, det hade varit roligt att kunna läsa lite i dem, men det räcker långt att bara titta på bilderna. Kolla liksom!
 Försättsblad. Inte helt lätt att tyda det typsnittet....

 Pingviner

 Så fina färger i den här bilden.
 
Verket är väldigt generöst utrustat med såna här perfekta förklarande illustrationer.
 
 Så fin layout! Och gulliga flodhästar.
 Babianer. Så kul att man ser att de är skrikiga, haha.

 Sniglar!

  
Snygga ryggar också.

torsdag 14 maj 2015

Öppna inte ögonen!

Goodreads boktipsfunktion plockade fram Bird Box av Josh Malerman åt mig. Det är tydligen uppenbart att jag fastnat i nåt slags dystopiträsk.
Det finns något ondskefullt där ute. Ingen vet vad det är, men en enda blick på det leder till galenskap. Sån galenskap som leder till både mord och självmord. Ingen som sett det överlever.
Malorie har tillbringat de senaste fem åren instängd i ett hus tillsammans med två små barn. Hon har tränat barnen i att lyssna, och de har utvecklat en nästan övernaturlig hörsel. Det är nödvändigt när man inte kan använda synen. Hon har också lärt dem att aldrig aldrig lätta på ögonbindeln. De är fyra år gamla och är stora nog för familjen att försöka sig på en flykt. Kanske finns det fler överlevande någonstans.
Boken växlar mellan att berätta om flykten, tiden då det hela startade och hur det var när hon levde ensam i huset med barnen.
Jag lyssnade på ljudboksversionen, vilket passade storyn väldigt bra. (inga ögon, bara ljud liksom). Boken hade ett lite överraskande och nytt perspektiv på dystopitemat, och det var faktiskt riktigt läskigt inbland. Tyvärr är huvudpersonen Malorie inte särskilt ingående skildrad, man får knappt veta någonting om henne vilket gör att hon inte känns helt levande. Jag brydde mig helt enkelt inte jättemycket om henne, och det blir ju lite trist - vissa av bikaraktärerna känns mycket mer intressanta.
I stort så gillade jag ändå Bird box. Författaren får till en tung känsla av klaustrofobi, och det händer en hel del överraskande grejer. Inte så förutsägbart, väldigt spännande helt enkelt.

onsdag 13 maj 2015

Bookshelf-tour del två.

Del två i bokhyllevisningen bjuder på F-I.

Översta hyllan innehåller ett gäng Per-Anders Fogelströmböcker (jag hittade hela stad-serien, gratis, inbundna och i kanonskick i bokbytesrummet). Massor av Jonas Gardell, The fault in our stars (som nog kommer att ryka i nästa hyllrensning), min Guillou-samling (minus hela Hamiltonserien som numera ligger i en låda på vinden eftersom min pojkvän också har dem - och vi har för mycket böcker för att ha varsin likadan elva-böckersserie i hyllan).

I den nedre hyllan finns bl a Varför deppar Gilbert Grape som jag är riktigt sugen på att läsa om (ni har väl sett filmen?? Så himla bra). En bok av James Herriot, den brittiska landsbygdsveterinären. Jag önskar att jag ägde alla hans böcker! Samtliga S.E Hintonböcker (de har i stort sett samma handling, och karaktärerna heter nästan exakt samma namn i alla fem böckerna - men jag gillar dem). Wool fick jag i bokbytet nyligen, har inte hunnit läsa än men ser fram emot det! Nästan sist har vi Eva Ibbotsons geniala Den stora spökräddningen och Häxtävlingen.

tisdag 12 maj 2015

Finaste omslag jag har sett!

Jag tvärstannade mitt på trottoaren när jag fick syn på den här boken i skyltfönstret till English Bookshop. Det känns som att det inte spelar någon som helst roll vad den handlar om, jag MÅSTE HA DEN, det är det finaste jag har sett på jättelänge!

Döden, döden, döden

Mandarinstunder är en berättelse om ett sorgeår. Lilian kan inte acceptera att katten Zeb Macahan blev akut sjuk och dog. Hon blir besatt av att veta allt om varför det hände, hur hon kunde räddat honom, när han kommer tillbaka. För Zeb kan inte vara borta, det går ju inte att leva utan honom.

De första sjuttio (ca) sidorna grät jag som en fontän, sen blir det på något sätt lugnande med Lilians ältande och tjatande om ungefär samma saker. Det gör ont att läsa, men det är också fint - det handlar ju om kärlek. Tiden som går, sorgen som aldrig slutar gnaga, det dåliga samvetet om inte ger sig. Långsamt långsamt blir det lite lättare att andas igen, men det tar så oändligt lång tid.
   Hur mycket får man sörja en katt? Precis så mycket som man behöver. Ibland är det jättemycket.

Tyvärr blev jag flera gånger riktigt irriterad på språket i boken. Jag gillar att det är rakt, rått, pratigt, men ofta hoppar författaren mellan ämnen så snabbt att man blir lite yr. Jag hade föredragit en mindre bloggig/dagboksaktig stil.

måndag 11 maj 2015

Bookshelf tour del ett! Man får faktiskt blanda hur mycket man vill.

För en gångs skull är mina bokhyllor relativt välstädade. Det har en tendens att samla sig papper, låneböcker, böcker-som-ska-ges-bort och allt möjligt annat uppepå bokryggarna... Nu passade jag på att fota hyllplanen och kör en bookshelf-tour.
Våra bokhyllor är platsbyggda (ska visa dem i helhet en annan gång när resten av rummet också är städat, haha) - en rak där det bor skönlitteratur och en rund där vi har mest fack- och kurslitteratur. Skönlitteratur sorteras i alfabetisk ordning, böcker av samma författare efter utgivningsår (ja, jag gillar att sortera saker).
Vi tar och börjar med skönlitteratur A-F!


På den översta hyllan (A-C) står bland annat ett välläst exemplar av Liftarens guide till galaxen (bokreautgåva som numera saknar omslagspappret, men det blev finare så). Där finns även två gamla hästboksfavoriter om ponnyn Fredag (jag saknar Fredag på Länsmansgården om nu nån skulle ha ett ex över av den), ett extremt vältummat exemplar av Louise Boije av Gennäs Ta vad man vill ha som handlar om en festkväll som innehåller typ allt, älskade Egalias döttrar, Charlotta Cederlövs Och likväl rör hon sig som jag måste ha läst minst tio gånger. Romanversionen av bästa tv-serien My so called life, Fanny Hill, som är 1700talsporr och så Douglas Coupland-samlingen.

Hylla två innehåller D-F, och där hittar man de tre Dostojevskijromanerna som 75% av alla svenskar har köpt på bokrean, I rosens namn av Umeberto Echo som jag i ärlighetens namn har svårt att tro att jag kommer att läsa, bästa Momo eller kampen om tiden (Michael Ende) som jag har haft sen jag var liten och läst om och om igen. Ensam i Berlin har jag fått i födelsedagspresent av min killes systrar och den har jag inte läst ännu. Torbjörn Flygts Underdog är fantastisk, men jag har inte läst Himmel ännu. Så många böcker, så lite tid! Sen börjar Fogelströmsamlingen (som fortsätter på nästa hyllplan). Ovanpå ligger en Leif GW Perssonroman som jag har hittat i bokbyteshyllan i källaren. Jag har en känsla av att jag ger den vidare när jag har läst den, därför har den inte fått någon egen plats.

Fortsättning följer!

Det finns massor av alternativ!

I Alternativet letar Karolina Bång efter just alternativ. Till mongami, till kärnfamilj, till flockbeteende... Dessutom får man sig en lektion i hur ens plats i syskonskaran påverkar personligheten, tips på tv-serier och en massa annat. Det är ingen sammanhängande historia, mer små föreläsningar i text och bild (det påminner lite om Liv Strömqvists stil). Jag gillade detta, men det blev väldigt mastigt att sträckläsa. Det är kul att bilderna är så inkluderande, här finns människor i olika åldrar, nationaliteter, stilar, och det är aldrig sånt som definierar någon. Fint!
Tecknarstilen är till största delen väldigt färgglad, ibland blandad med collageteknik. Snyggt, men också lite rörigt.

söndag 10 maj 2015

Alexias vidare äventyr

I Chanslös, del 2 av Själlös-serien, är Alexia lyckligt gift, men en mystisk sjukdom sveper in över Londons övernaturliga varelser och hon får i uppdrag av drottningen att utreda saken. Den här gången omfattar berättelsen både luftskeppsresor till Skottland, lönnmördare och massvis med varulvar. Boken är lättläst och underhållande, men jag skulle vilja ha lite mer djup och innehåll. Man blir aldrig särskilt engagerad i handlingen och aldrig särskilt orolig att problemen inte ska gå att lösa. Det är en bok som borde vara bättre än den är.

onsdag 6 maj 2015

Ensam på Mars

Ensam på Mars av Andy Weir är den första boken på väldigt länge som jag läser om rymden. Jag minns inte ens när jag läste nåt på det temat senast (det kan ha varit Liftarens guide till galaxen, och det var mååånga år sen).
Hur som helst...
Boken utspelar sig i en ganska nära framtid där bemannade rymdexpeditioner till Mars är möjliga att genomföra. Mark Watney är den nittonde astronauten som sätter foten på den röda planetens yta. Tyvärr (för honom) så blir resan betydligt mer spännande än det var meningen. Expeditionen hamnar i en sandstorm. Mark skadas och hans kamrater, som tror att han dött, tvingas ge sig av och lämna honom kvar. Såklart var han inte död, utan vaknar upp och inser att han är mer ensam än någon annan människa nånsin har varit. Han har ingen möjlighet att kontakta jorden. Han räknar snabbt ut att nästa Marsexpedition kommer dyka upp om flera år, och att han varken har mat eller vatten som räcker så länge. Här kunde man trott att någon slags panikångest skulle vara befogat, men Mark tar istället genast tag i att ordna vatten, fundera över om det går att odla på mars och förbereda sig för en lång tid som ofrivillig eremit.
Boken är full av vetenskapliga förklaringar till allt som händer. Det gör att den känns ganska rimlig även om den utspelar sig på Mars, men också att den blir lite svårläst. Jag hänger helt enkelt inte med i hur all teknik fungerar (och går sönder). Det tog mig nog en fjärdedel av boken innan jag var riktigt fast och verkligen började bry mig om hur det skulle gå för den ensamme astronauten, men när det väl hände så var det riktigt spännande.
Tyvärr tycker jag att boken saknar djup. Borde inte en människa som lämnas att dö på en tom planet ha nån slags.. känslor inför det? Ångest? Skräck? PANIK? Sorg? Även om han har fullt upp med överlevnad så borde det förekomma någon slags reflektion över hur livet går vidare på jorden utan honom, saknad efter familj och vänner, tankar om hur man hanterar ensamhet en längre tid... inget sånt får man. Inget alls. Det känns helt enkelt lite konstigt. En annan brist var att man fick veta väldigt lite om hur det ser ut på mars. Jag började undra mer och mer om hur landskapet egentligen är format och hur ljust det egentligen blir där när solen lyser.
I början störde jag mig på språket i Wanteys loggbok. För många konstiga utrop, för oseriöst och skämtsamt... men å andra sidan kanske man skulle släppa alla vetenskapliga pretentioner om man var den enda människan på en planet, och bara skriva dagbok som om det var en rolig blogg. En bit in i boken började jag dessutom tycka att det var ganska kul.
Efter att ha läst Ensam på mars konstaterar jag att jag faktiskt inte är så intresserad av rymden, men att nån enstaka bok som utspelar sig där kan jag väl tänka mig att plocka upp i framtiden. Den här var underhållande, men bara om man köper ett överlevnadsäventyr som nästan helt saknar känslor.

Tack Bookmark för rec.ex!

tisdag 5 maj 2015

Tio böcker jag aldrig vill läsa (del 2)

http://www.brokeandbookish.com/p/top-ten-tuesday-other-features.html
Dags för Top Ten Tueseday, som idag handar om "Ten books I will probably never read".
Boklandskap bjuder på två såna här inlägg idag, the more the merrier ni vet. Här är Jenny-listan:

1)   På spaning efter den tid som flytt. Det kommer bara aldrig att hända.
2)   DaVinci-koden. Känns som att det tåget har gått och jag hade tur som missade att kliva på det.
3)   Något av Camilla Läckberg. Jag är bara så genuint ointresserad av de flesta svenska deckare. Kommer inte heller läsa Mons Kallentoft.
4)   Hundraåringen som...bla bla. Den kanske är jättebra? Men jag är så skeptisk till en bok som folk hävdar är "JÄTTEJÄTTEROLIG". Jätterolig betyder ofta "extremt klämkäck".
5)   Vi, de drunknade  av Carsten Jensen. Jag började läsa den för nåt år sen och blev jättearg på scenen när ett gäng barn torterar en hund och kastade i princip boken i väggen och vägrade läsa vidare.
6)   Försöker att inte läsa fler BOATS om barn som har en hemsk uppväxt. Faktiskt bara pga att de alltid är så himla dåligt skrivna, inte för att jag är extra känslig för tragiska uppväxtskildringar.
7)   Knausgards egoserie. Det är för många böcker! Och de verkar så tråkiga.
8)   Allt från Agneta Sjödin-genren, dvs självhjälpiga böcker om själen och fotvandringar och Dalai Lama.
9)   Den tomma stolen - J K Rowling. Den ligger i min bokhylla och ser så himla tjock och tråkig ut att jag ofta tänker att jag borde ge bort den snart.
10)  Uppföljarna till City of bones. Att försöka se filmen knäckte all eventuell läslust jag hade för den serien.

Tio böcker att inte läsa

Dagens Top Ten Tuesday-tema är "Ten books I'll probably never read". Kul tema, även om det var ganska svårt att få ihop tio böcker, tydligen är jag inte så öppen som jag trodde ändå. Brukar läsa det mesta som jag kommer över, men vissa böcker är man ju sjukt osugen på. Här är min lista på vad jag ska undvika i framtiden.

1. Twilight-böckerna. Jag har sett den första filmen och tyckte att den var helt okej. Men när jag tittat ett tag och tänkte "den här är ju ganska bra, vad kan det ha gått, 20 minuter?" och det visade sig att det gått en och en halv timme så kände jag att det är alldeles för segt för att titta/läsa.

2. Fifty shades of grey. Ja, jag är lite av en snobb, men jag har läst och hört så mycket om hur dåliga de är för att vilja öppna dem.

3. Någon mer bok av Mons Kallentoft. Jag har läst de första fem om årstider och tyckt illa om dem allihop, särskilt den femte. Underhållningsvärdet i att snacka skit om dem med en kompis av samma åsikt har visserligen varit stort (folk som inte känner till midvinterblot, att bara lesbiska använder dildos, det envisa upprepandet av att det var som en femte årstid, när det typ är senvår) men nu får det vara nog.

4. Någon mer bok av Elizabeth George. Efter att DET hände, kan jag inte läsa något mer i serien om Lynley och Havers. Inte okej att göra sånt mot ens läsare!

5. Odysseus av James Joyce. För att jag har bättre saker för mig. Har planer på att ta mig igenom Odysséen dock.

6. På spaning efter den tid som flytt av Proust. För att jag VERKLIGEN har bättre saker för mig.

7. Böcker som skildrar unga män som flyttar till en storstad, går runt utan nån riktig förankring i tillvaron, försöker hitta en mening och har sex med en äldre kvinna. Har läst så många sådana, de är så sjukt ointressanta och mitt mål är verkligen att aldrig behöva läsa någon sådan igen. Kan vara svårt dock, de är ju ofta så tokhyllade och man märker inte förrän efter ett tag att de är den dåliga typen.

8. Samtliga böcker som utspelar sig i Warhammeruniversumet. Min man är en Warhammernörd. Jag är inte det.

9. Bring up the bodies av Hilary Mantel. Jag läste Wolf Hall och förstod inte vad alla tyckte vara så bra. Är totalt ointresserad av uppföljaren.

10. Den där boken av Alex Schulman om hans fru. Att läsa en bok ska inte vara som att vilja slå författaren hårt i huvudet.

Liebster award

Kolla, nu har vi också blivit taggade i Liebster Award! (Tror att det är första gången vi blir taggade i en sån här enkät faktiskt, kul!) Vi är ju två som bloggar här, men jag såg den först så jag tar den!! (Anna kanske hakar på senare, vi får se).
Det är Sara Elvira på bloggen Magiska runor som har ställt frågorna, och såhär lyder reglerna:
Länka tillbaka till personen som nominerade digSvara på frågorna som du fick av personen som nominerade dig
Nominera 11 andra bloggar med färre än 200 följare
Göra 11 frågor till dem som du nominerar
Meddela de nominerade via sociala medier/bloggar


1. När var du senast på biblioteket?
Det var nog ungefär en månad sen, för jag fick ett sms om att lånetiden gått ut i förra veckan.

2. Vilken/vilka var din/a senaste köpta bok/böcker?

Den här! Tio kronor på Röda Korset.



3. Vilken bok har du starkast minne/känsla kopplat till?
Svårt att säga, men det här är i alla fall en av dem. Elfquest. Jag läste the original quest (fast då var det på svenska) första gången när jag var åtta år. Jag lånade dem av en kompis, och det var så otroligt spännande att få hem en hel konsumkasse full med seriealbum om alver, troll, vargar och en magisk värld. Det är fortfarande min favoritserie, och jag kan verkligen få en jättestark känsla av att "exakt såhär kändes det att vara åtta år!" när jag slår upp böckerna.
 
 
4. Vilken är din mest lästa bok?
Troligtvis "Juliane och jag" av Inger Edelfeldt.
 
5. Av böckerna i din bokhyllan, vilken titel beskriver dig bäst?
Jag kommer bara på en massa lulz-svar tyvärr. Började med "Jenny" (duh), sen "Förortsvilden", sen "Människor som gått till överdrift".
 
6. Vilken bok gav du senast bort till någon, och varför?
Det var böckerna jag skickade i Boklusens bokbyte. "Små solfåglar långt borta - Christie Watson", Fjärilen i glaskupan - Jean-Dominique Bauby, "Som honung - Penelope Evans och "Monogrammorden" - Sophie Hannah.
 
7. Vilket enda ord i en titel skulle göra dig intresserad av att läsa den boken? (om det var det enda du fick veta om boken.)
Jag skulle nog falla rätt hårt för "cheerleader".
 
8. Vilken bok/serie skulle du vilja leva i?
Millans magiska mormor :) Bara mys och karameller och magiska elefanter.
 
9. Vilken kapitelform tycker du bäst om? (Numrerat, ett ord, en mening...)
Spelar ingen roll, jag brukar knappt lägga märke till det. Nummer eller ett ord/kort mening isåfall. Jag gillar inte när det helt saknas rubrik.
 
10. Läser du alltid ut böcker du har börjat läsa?
Nej, men alltför ofta plågar jag mig igenom böcker som jag inte riktigt gillar.
 
11. Vad ska du läsa härnäst?
Jag ska läsa ut "Mandarinstunder" av Lilian Bäckman (den tar tid, för den är så tung och hemsk) och sen blir det "Familjen Vinge" av Maria Sandel som jag har fått som rec.ex.


Sen ska man alltså nominera elva stycken. Elva!! Den här utmaningen har cirkulerat så länge, så det känns som att alla har gjort den redan. Nu får alla svara! Lämna en kommentar om du är på.

Här är då elva frågor till de som är sugna på lite ifyllning:
1.  Hur många böcker läste du förra året?
2.  Vilken bok (som du läst ut) drar du alltid upp som exempel när "riktigt dåliga böcker" kommer på tal?
3.  Bästa boken om ett (eller flera) djur?
4.  Zombies eller o-övernaturliga dystopier?
5.  Hur många lånekort har du?
6.  Vilka är den snyggaste resp. fulaste boktiteln i din bokhylla (oaktat hur bra själva innehållet är alltså).
7.   Har du en att-läsa-lista, och isåfall hur många titlar står på den nu?
8.   Vilken är den bästa bok du läst i år?
9.   Behåller du utlästa böcker som du inte tyckte var särskilt bra?
10.  Vad ska du läsa härnäst?

söndag 3 maj 2015

The girl with all the gifts - M.R Carey

I en sönderfallande värld lever en liten flicka. Varje morgon hämtas hon ur sin cell av militärer, späns fast i en rullstol och körs in i ett klassrum. Där lär hon sig rabbla fakta om länder som inte längre finns omgiven av vuxna som absolut inte får röra vid henne. Men det kan bli ännu värre.
En lite ovanlig twist på en zombiedystopi, men jag är inte jätteimponerad. Jag gillade ingen av karaktärerna, och det var ganska skönt när boken tog slut.

lördag 2 maj 2015

Doll Bones


I Holly Blacks Doll bones får vi lära känna ett gäng tolvåringar, precis på gränsen till mellan barndomens fantasilekar och tonåren. Zach, Poppy och Alice har varit vänner sedan de var små och har utvecklat en avancerad fantasivärld där de ägnar mycket tid åt att tänka ut hur leken/berättelsen ska fortsätta. Något händer som får Zach att tvärt avsluta leken, men det verkar som att leken har börjat leva sitt eget liv. En av karaktärerna de uppfunnit kräver hjälp, och det är inte ett riskfritt uppdrag de förväntas ta på sig.
En jättemysig bok, som inte hamnar i något tydligt fack. Det är en uppväxtskildring som är lite övernaturlig (eller kanske inte?), den är sago-aktig, men håller det lite oklart vad som händer på riktigt och vad som fortfarande är lek.


Läsrapport April

Tolv lästa böcker i april:

30)   Atonement - Ian McEwan
31)   Deras ryggar luktade så gott - Åsa Grennvall
32)   Katten Cleo - Helen Brown
33)   Wonder woman vol. 1 (Blood)
34)   The DUFF - Kody Keplinger
35)   This is what happy looks like - Jennifer E Smith
36)   Monster - Michae Dahlen
37)   Doll bones - Holly Black
38)   The girl with all the gifts - M.R Carey
39)   Drift - Liv Strömqvist & Jan Bielecki
40)   Banglatown - Daniela Wilks
41)   Alternativet - Karolina Bång

Banglatown, Daniela Wilks

Daniela Wilks seriealbum Bangla Town handlar om när hon flyttade till London, fick bo ett läskigt ghettoområde, var deppig och hade det allmänt jävligt. Det är inte så intressant att läsa om, och även om jag gillar tecknarstilen så hade jag svårt för färgläggningen som ser ut att vara gjord med vanliga färgpennor.