måndag 30 september 2013

Adams arv - Astrid Rosenfeld

Adams arv är en fantastiskt bra bok. Den är uppdelad i två historier, dels den om Edward som växer upp i Tyskland under 80- och 90-talen och dels om hans morfars bror Adam, som Edward är en kopia av, som levde under andra världskriget.

Adam förälskar sig en en kvinna som utvisas till Polen i början av kriget. Han beslutar sig för att följa efter henne, vilket vi som läsare inser är olämpligt för en jude vid denna tid. Edward har svårt att finna sin plats i världen och hans familj har tagit skada av händelserna under kriget. När hans morfar och mormor dör hittar han ett brev med Adams historia och börjar förstå mer av sin egen.

Jag tyckte framförallt om Adams del av boken. Sättet att skildra kriget och förintelsen som en bakgrundshändelse till en kärlekshistoria är väldigt bra. Det blir jobbigt att läsa för man anar att det inte kommer sluta lyckligt, men det är ändå skönt att det inte bara är sorg och oro. Det gör att offren för förintelsen blir mer levande, mitt i allt elände finns det en liten plats för kärlek och skönhet. Edwards del är intressant men inte lika gripande. Han växer upp med sin mamma och vet inte vem hans biologiska pappa är. Han har svårt att bli engagerad av något och saknar drivkraft. Jag har svårt att relatera till honom men det är ändå intressant.

Jag tyckte verkligen om allt med boken. Språket är bra, miljöskildringarna är bra gjorda, karaktärerna är intressanta, även de jag inte tycker så mycket om. Det är ganska svårt att beskriva vad boken handlar om, det är så många små händelser som bygger upp hela förloppet så att man måste berätta antingen allt eller inget. Men jag kan verkligen rekommendera alla att läsa den.

1 kommentar: