onsdag 18 september 2013

Glittrande, stinkande 1700-tal

Femtonåriga Hedvig Charlotta av Holstein-Gottorp hämtas från Eutin i Tyskland för att bli gemål åt kungens bror Karl. Kungen heter Gustav III, och han har inte lyckats skaffa sig en tronarvinge. Därför är det av stor vikt att hans bror gifter sig och ordnar detta så snart som möjligt. Charlotta blir snabbt populär vid hovet. Hon är vacker, spirituell, spexig och påhittig. Tyvärr är hertig Karl inte särskilt imponerad av sin unga brud. Han är känd för att vara en kvinnokarl med många affärer, och han har inget intresse av att ändra sina vanor.
   Charlottas bästa vän heter Sophie von Fersen. Hon är sjutton år och hejdlöst förälskad i prins Fredrik. Kärleken är besvarad, men Sophie är ingen lämplig brud för en kunglig och relationen motarbetas från alla håll.
   Berättelsen om Charlotta är en intressant bild inifrån hovet fullspäckad med intriger: otrohetsaffärer, hemliga sällskap, skvaller och svek. Kläder och frisyerer är oändligt viktiga och den som för tillfället står högst i kurs sätter trenderna. De enorma håruppsättningarna kryllar av löss, och dålig lukt döljs gärna med parfym.
   I slottets källare finns ingen som helst glamour. Där lever föräldralösa barn på nåder, obetald arbetskraft som får de allra värsta arbetsuppgifterna. En stum flicka i nioårsåldern plockas en dag upp från botten för att hålla den mörkrädda Charlotta sällskap om nätterna. Flickan har inte ens ett eget namn utan kallas Pottungen, och hennes uppgift blir just att assistera hertiginnan med nattkärlet. De rika har inte särskilt mycket sympati med de fattigas svåra liv, det är två helt skilda världar som möts - och självklart inte på lika villkor.
 
Jag tyckte väldigt mycket om Barnbruden. Det är en levande skildring av svenskt 1700-tal, med charmiga karaktärer som har både bra och dåliga sidor. Historien berättas helt ur kvinnornas perspektiv, till och med kungen är något av en bifigur. Hade jag haft tid skulle jag ha sträckläst, det var riktigt svårt att lägga ifrån sig boken. (Glädjande nog är det första delen i en planerad trilogi!)

Rec ex från Piratförlaget

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar