söndag 30 oktober 2011

Inte imponerad av Pojkarna

Pojkarna - Jessica Schiefauer
Kim, Bella och Momo är fjorton år och bästa vänner. De har en väldigt stark gemenskap, vilket behövs med tanke på att de inte har några vettiga vuxna i närheten, och ständigt blir trakasserade av killarna i skolan. De tillbringar en stor del av sin tid i Bellas växthus, ofta lekandes maskeradlekar med avancerade kostymer. En dag hittar de en växt som de inte kan identifiera, och den visar sig avge en magisk nektar som förvandlar dem till pojkar. De nya pojkkropparna ger tjejerna möjlighet att röra sig genom staden utan att känna sig utsatta och utstirrade, och det ger dem även möjlighet att på lika villkor närma sig ett gäng killar. Särskilt Kim älskar att vara pojke och vill uppleva det igen och igen, även om det kostar henne det som tidigare varit det viktigaste i livet.

Den här boken snappade jag åt mig på biblioteket förra veckan efter att ha läst om den i ett flertal bokbloggar. Alla verkar vara eniga om att den är jättebra.
Tyvärr håller jag inte med. Idén är kul. Genusperspektivet låter intressant. Men jag tycker att här blir det för platt, för snabbt berättat, och de olika komponenterna - det sagoaktiga, genustankarna, magin och relationerna mellan tjejerna och mellan Kim och de "riktiga" killarna hon lär känna hänger inte riktigt ihop. Boken vill vara poetisk och magisk, men är mest ...konstig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar