måndag 17 oktober 2011

Såhär är jag! Hur är du?

Jag hittade en läsenkät hos enligt O, och har ju älskat att fylla i formulär sen jag var liten och lekte med blanketter på posten. Här kommer den:

Hur är du som läsare?
# snabb långsam (Om man inte läser snabbt hinner man ju inte läsa alla böcker!)
# läser alla ord skummar en del (Förutsatt att det är bra alltså. Kurslitteratur skummade jag, men med andra böcker slutar jag hellre läsa om det är tråkigt).
# gillar långa beskrivningar / hoppar över det som inte för historien framåt (Eh, svårt val. Hoppar inte över, men ogillar ändå för långa beskrivningar).
# kommer ihåg detaljer kommer ihåg i stora drag
# undviker tjocka böcker läser gärna tegelstenar (Gillar tjocka böcker, problemet är att jag läser mest på tåget när jag pendlar, så de tyngsta är lite besvärliga att hantera).
# tycker om tunna böcker tycker att tunna böcker ofta saknar något
# idealboken är på mindre än 400 sidor idealboken är på mer än 400 sidor
# tjuvkikar på slutet läser aldrig slutet förrän boken är just slut När jag var yngre minns jag att jag ibland läste sista sidan för att jag blev så otålig och nyfiken, men det var länge länge sen.
# väljer efter omslag / skiter fullständigt i ytan. Har ärligt talat svårt för böcker som jag tycker är riktigt fult designade, men jag läser dem ändå om de verkar tillräckligt intressanta. Det händer dessutom då och då att jag får syn på nåt snyggt omslag i bokhandeln och just därför plockar upp boken och läser på baksidan. Dock skulle jag inte orka läsa bara på grund av att boken var snygg.
# läser baksidetexter undviker baksidetexter. Alltid! Blir jätteirriterad om det enda som står på baksidan är recentioner från författarens tidigare verk. Jag vill veta vad det handlar om!
# väljer boken efter rekommendation / vill helst välja själv. Det är olika. Numera får jag nästan alla boktips från olika bokbloggar, men det är klart att jag läser böcker som vänner rekommenderar. Kan dock tycka att det känns lite pressande att läsa nåt som någon säger är "jättejättebra!", för det är alltid lite jobbigt att erkänna att man inte tyckte om nåns älsklingsbok.
# rekommenderar ofta böcker till andra rekommenderar sällan böcker
# hör det jag läser i huvudet / hör aldrig det jag läser. Ibland, om jag läser finlandsvenska författare. Och ibland om boken är väldigt, väldigt brittisk.
# gillar ljudböcker gillar inte ljudböcker. Jag gillar idén med ljudböcker mer än vad jag gillar att lyssna på dem. Det är ju genialiskt att man kan läsa samtidigt som man gör något annat, me det tar ju så lång tid att höra en hel bok jämfört med att läsa själv! Blir otålig!
# läser främst böcker i en genre gillar att variera min läsning
# läser alltid på svenska läser på flera språk
# är bra på att komma ihåg böcker jag läst glömmer lätt bort både titlar och författare
# skriver upp det jag läser skriver inte upp det jag läser. Både i en liten anteckningsbok och på boktipset.se
# läser varje dag läser mer sällan
# tycker att läsning är avslappnande tycker att läsning är ansträngande

1 kommentar:

  1. Kul med en ny blogg, i alla fall för mig! Själv är jag ganska rädd för baksidetexter, men håller med om att det ska stå någonting om handlingen och inte bara om andra böcker författaren skrivit. Tar helst mina boktips från bloggar just för att slippa pressen att återkoppla till den som tipsat.

    SvaraRadera