tisdag 25 oktober 2011

The Lessons
The Lessons - Naomi Alderman
James kommer till Oxford med höga förväntningar, men livet där är inte så lätt. Studierna är mycket svårare än han hade räknat med, han skadar sitt knä, hamnar efter med studierna och får inga vänner. Han är stel, osäker och ensam. Livet förändras dock när han lär han känna ett gäng studenter som har en enda sak gemensamt: den karismatiske men instabile överklasskillen Mark. Han erbjuder dem att bo hyresfritt i sitt stora hus, och tillsammans lever de ett slags dekadent yra av fester och champagne.
Åren går, och vännerna tar examen, får jobb, går vidare med sina liv och glider isär. När så Mark dyker upp igen knyts deras liv än en gång samman.

En sak jag verkligen gillade i den här boken är beskrivningarna av miljöer och människor: Alderman lyckas verkligen måla upp levande bilder och karaktärerna känns trovärdiga även om vissa aldrig riktigt får kliva fram och vara med i handlingen. (Man undrar hela boken igenom vem Simon är egentligen. Han är en av vännerna i huset, men har knappt någon personlighet).

Jag är ju svag för historier som utspelar sig i skol- eller universitetsmiljö, och The Lessons gjorde mig inte besviken. Om du gillade the Secret History kommer du förmodligen gilla den här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar