tisdag 2 oktober 2012

Dandy - Jan Guillou

Dandy är Jan Guillous andra bok om nittonhundratalet.I den får vi följa den tredje av de norska ingenjörsbröderna, Sverre, som försvann tidigt ur Brobyggarna. Efter att ha fått sin examen vid universitetet i Dresden väljer han att inte fara hem till Norge för att bygga järnväg. Hans familj kommer nämligen aldrig att acceptera att han vill leva med en annan man. Sverre packar sina väskor och far tillsammans med sin hemlige engelske pojkvän Albie till dennes gods i England, där de planerar att bo och arbeta tillsammans. Albies familj är gammal engelsk överklass och Sverre får anpassa sig till en mängd etikettsregler och klädkoder. Själv har har han inga ekonomiska tillgångar och just ingen vana vid de uppstyltade umgängesformer man ägnar sig åt på Manningham house, men för att få vara med Albie anpassar han sig till vad som helst.
   Antagligen förstår alla på godset vilken typ av relation Sverre och Albie har, det är inget ovanligt me homosexuella relationer under studietiden i överklassen. Dock förväntar sig Albies familj att han så småningom ska gifta sig med en kvinna och få en son som kan ta över egendomen, och de kan inte vara öppna med sitt förhållande utan tvingas hela tiden hålla skenet uppe och låtsas vara enbart kamrater och kompanjoner.
   Efter en tid upptäcker Sverre att han inte bara är en begåvad ingenjör utan kanske även en blivande konstnär. Paret börjar umgås allt mer i konstnärskretsar där unga rebeller samlas för att dela alla sina hemligheter, diskutera modern konst, kärlek och sex. Sverre målar, men är osäker på om det han har verkligen är en konstnärlig talang och inte bara en teknisk begåvning.
   När tiderna förändras och kriget närmar sig blir livet som homosexuell allt svårare. Hot och våld blir allt vanligare och att vara överklass innebär inte samma skydd som förr.

Dandy känns ganska olik Brobyggarna. Det är färre äventyr och hjältemod, en lite mer lågmäld berättelse. Det är kul att läsa om hur huvudpersonerna hänger med Bloomsburygruppen, och intressant att se första världskriget ur ett helt annat perspektiv än i den första boken. Jag är inte helt förtjust i att Guillou lyckas peta in en lejonjakt (!) i berättelsen om två intellektuella dandys, det känns inte alls som att det passar in. Bortsett från det är det en fin bok, och jag ser fram emot att läsa del tre.

 Jan Guillou signerar Dandy på bokmässan.


1 kommentar:

  1. Kul att läsa din syn på dessa 2 böcker av Giullou.. unbdrar hur den tredje ska bli

    SvaraRadera