lördag 27 oktober 2012

Spegelvampyrer

Skuggorna i spegeln - Inger Edelfeldt

Arri är sjutton år och missförstådd av hela världen. Det är föräldrarna, välvilliga men omöjliga att prata med, lillasystern som förvandlats till en översminkad såpaklon och bästisen som plötsligt säger upp kontakten efter en konflikt som Arri anser sig vara oskyldig till. I skolan finns Oscar, ouppnåligt vacker, som Arri drömmer om men inte tror att hon nånsin kan komma närmare.
   En dag ser hon en skugga i spegeln, och innan hon vet ordet av har hon fått tillträde till en annan värld. Den gåtfulla platsen heter Eidolon och befolkas av en grupp bleka, vackra vampyrer. Arri får en speciell kontakt med Leonidas, och han berättar att hon har kommit till Eidolon av en särskilt anledning. Just hon behövs.
   I den vanliga världen händer det också intressanta saker. Oscar visar sig vara betydligt mer lättillgänglig än Arri kunnat drömma om, och hon inser att hon kommer bli tvungen att göra ett val...

Arri är oerhört irriterande, så pretantiös och högtravande - precis som många sjuttonåringar. Det övernaturliga inslaget vävs inte samman med verkligheten på ett helt övertygande sätt, jag tycker bättre om styckena som handlar om familjen, skolan och Oscar än vampyrdelarna. På det stora hela är boken iallafall underhållande och ger en lite annorlunda vinkel på vampyrtemat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar