måndag 15 oktober 2012

De dödas ljus: En bokdiskussion via mail

Kleo är en berömd sångerska, men hennes karriär är på väg utför. Regissören Sebastian tror dock verkligen att hans fantastiska idé till en musikvideo kommer att vända allting och göra Kleo till en stjärna igen. Han har hittat en perfekt lokal till inspelningen på internet: en gammal övergiven fabrik långt ute på landet. Tillsammans med Kleos lillasyster Rebecca och chihuahuan Bella ger de sig iväg för att skapa musikvideohistoria. Lokalen visar sig vara allt Sebastian drömt om, men under inspelningen dyker ett märkligt barn upp och stjäl en mobiltelefon. Gänget blir, pga en rad oturliga omständigheter, tvugna att övernatta i den närliggande byn Lycke. Hotellet de tar in på är ganska trevligt, men människorna i byn beter sig allt mer egendomligt. De har en hemlighet,och de verkar inte sky några medel för att nå sina mål. Snart förstår besökarna att det är långt ifrån självklart att de någonsin kommer att kunna lämna byn...

Vi som skriver här på Boklandskap jobbar inte längre på samma arbetsplats, så idag tog vi en diskussion om boken via mail istället för i lunchrummet. Den texten finns nedanför bilden, och innehåller en hel del spoilers. Även en hel del gnäll. Vi var inte helt charmade av denna svenska skräckroman nämligen...
HERE BE SPOILERS:

Jenny: Asså, han tror verkligen att han skrivit en film? Den är rätt spännande, men jag störde mig så mkt på alla filmiska grepp. Det blir liksom inte så läskigt i bokform med "hon öppnade ett städskåp. En mopp ramlade plötsligt ut och hon blev skrämd" även om man ser framför sig att man hade blivit jätterädd om det hände i en film.

Anna: Tyckte den var en smula irriterande, att ingen lyckats fly därifrån och skvallra? Och varför messar ingen någon kompis när de börjar ana att något är fel? Åtminstone när de får reda på att de ska släcka mobilmasten? Då skulle jag se till att få iväg så mycket information som möjligt. Och så kändes det som om byn gick lite väl snabbt från ”vi är ledsna för att fabriken lagt ned och bestämmer oss för att hålla ihop” till ”vi är en galen psykopatby som håller på med lobotomi, våldtäkter och mord”.

Jenny: Haha, ja "vi är ledsna, byn kommer nog funka bättre om vi lobotomerar och våldtar alla kvinnor, och sen låter dessa lobotomerade freaks uppfostra nästa härliga generation". Så logisk plan! Man undrar ju hur förslaget las fram på bymötet första gången? "Jag har en idé! Vi bygger ett hemligt altare där vi kan ha på oss djurmasker! Vi ska inte dyrka någon gud, vi ska bara ha sexpartyn, det är asbra för byn. Ingen kommer vilja? No problem, vi drogar ner och våldtar varandra!"
Det känns lite som att den här sekten hade behövt byggas upp under flera generationer, så att de som bor i byn nu har växt upp med detta. Om det hände för tio år sen (?) så borde väl några ha... flyttat? Vill alla verkligen så himla gärna bo kvar i en jättetråkig byhåla att de är beredda på att stå ut med djurmaskvåldtäktssekt? Ingen av dem tycker det är konstigt utom ormtattoopojken och hans mamma? INGEN?

Anna: Tyckte också att det hade behövts några generationer. Eller att de varit onda redan innan. Nu dödade de visserligen alla som ville flytta från byn innan de hann det, men någon borde väl lyckats sticka. Typ sagt ”nu ska jag plocka svamp, ses senare!” o bara dragit. Och de hade ju internet! Ingen som gått med i familjeliv och startat tråden ”är det normalt att bo i en våldtäktslobotomiby”? Eller bara mailat nån o bett om hjälp? Borde inte barnen gå i skola förresten? De kan ju knappast ha haft en egen skola i byn? Inte alla stadier i alla fall.

Jenny: Förstår inte heller vad de lever av? Ingen hälsar ju någonsin på utifrån och spenderar pengar? Folk måste ju jobba i grannbyar, märkte ingen att de var konstiga??  

Anna: De såg väl till att få så mycket bidrag som möjligt för att få in pengar till byn, men man måste väl gå till arbetsförmedlingen o socialen för att få ut bidrag? Inte bara sitta hemma och inkassera. 


Jenny: Varför väljer de att ha en helt uppenbar gemensam tatuering????? Vem fan hade tatuerat en orm på barnet???
Älskade dock att hunden klarade sig. Hunden var den bästa karaktären.
Jag tror boken skulle va ASLÄSKIG som film, men att man hela tiden skulle tänka "MEH! OREALISTISK!!!" när man såg den. Typ som House of wax med paris hilton (helt utdöd by där det endast finns en invånare, en fungerande mack (?) och ett museum med det attraktiva konceptet "ett hus byggt av äckligt vax där man som mördare kan smälta in folk i vaxdockor pga man är bitter på avfolkningsbygden". Lite så.


Anna: Det är ju också smart att ba ”vi vill att ni åker härifrån så fort som möjligt så vi fäller ett träd så ni inte kan komma härifrån och sedan punkterar vi era däck så ni verkligen inte kan komma härifrån. Och sedan blir vi sura för att ni inte har åkt”. Det kändes iofs rätt sannolikt, men också jävligt korkat. Och om alla bara varit trevliga så hade de väl stuckit därifrån efter några dagar.
O helt orealistisk att de kan vara riktiga poliser. Fast det kanske de inte var? Han den ”snälla” hade väl inte gått någon utbildning. Men då borde ju den riktiga polisen svänga förbi ibland, bara för att kolla att allt var ok. Orealistiskt var ordet.


Jenny: Konstig bihistoria förresten med hotellfreaksen som hade bdsm-sex? Varför, liksom. 

Anna: Och så den här blandningen av ”vi förgiftar er för att ni ska må dåligt o åka hem o sedan är jag jättesnäll och kommer med värktabletter”. Weird. Mycket med hotellfreaksen var konstigt, typ hennes samling av djur i källaren. Och alla kackerlackorna han slog ihjäl?


Jenny: Den här karaktären Kleo, det var ett väldigt tjat om att hon är så vacker? Det är typ hennes enda egenskap? Förutom att hon är missbrukare då, men det beror väl på att hon är rädd för att sluta vara vacker. Lillasystern är intressantare, men lite väl naiv? Ba "jaa, den där pojken som verkar vara en galen mördare, om man skulle ta och gå hem till honom och snacka lite, och inte bry sig om att hans psyksjuka mamma sitter i köket med en förskärare i handen?".
Och en annan fråga: varför har ingen märkt att den första journalisten är försvunnen? Även om han var frilansare borde han väl ha föräldrar/partner/kompisar/grannar/hyresvärd/tidningsbud/stammiskrog... NÅGON som märker att han inte kommer hem?
Och tänkte byrådet att de bara kunde STJÄLA en känd popstjärna och fotograf utan att nån märker det? De lär ju ha berättat var de skulle, han hade ju sett ut fabriken i förväg.

Anna: Jag fick lite intrycket att det skulle vara så att de inte berättat för någon vart de skulle för killen var så hysterisk med att ingen skulle sno hans idé (som visserligen lät intressant men inte så fantastiskt unik. Men de flesta blir väl ändå saknade av någon.

Jenny: Så mkt ointelligens i byn.!...vilket hade kunnat bli mer trovärdig om de hade varit isolerade och inavlade sen flera generationer. Och om de ändå hade dyrkat nån demon eller nåt sånt så hade de haft mer incitament till att vilja bevara byn/få beskydd av ett monster/behöva offra till monstret osv osv. Nu är allt bara så... förvirrat? Vill de bli av med gästerna eller inte, helt oklart!

Anna: Konstigt slut också, det bara kommer en bil som ba "Ok, vi plockar upp de här leriga galningarna och kör dem hela vägen till Stockholm, det låter som en bra idé!" Snällt, men orealistiskt.
 
Jenny: Slutet ja, så himla skräckfilm! Typ rippat rakt av från motorsågsmassakern där tjejen springer naken och lerig genom skogen och får åka med på ett pickupflak utan att bilföraren ba "wtf, vad gör du här helt smutsig och utan kläder, är du galen?").Anna: Alternativt slut: Galna byn dödar även systrarna. Deras föräldrar undrar var de är och anmäler till polisen. Polisen tycker det är osannolikt att två systrar försvunnit samtidigt och kollar var deras mobiltelefoner har varit. Sist de var uppkopplade mot nätet var i byn. Polisen åker till byn och inser att den är skitskum. De förhör folk och får dem att erkänna på ca två sekunder eftersom de är korkade och egenkära. Alla åker i fängelse/hamna på psyket. Snipp snapp snut, så var sagan slut.
Alternativt hade kommunen, skolverket, skatteverket, arbetsförmedlingen och polisen börjat ifrågasätta saker redan på 80-talet. 

Jenny: Jag retar mig mer på storyn i efterhand än medan jag läste... men man var så inne i att det ändå var spännande att se vad som skulle hända. Skulle inte rekommendera den till någon.

Anna: Det känns som en rätt bra grundtanke till en bok, men han hade behövt jobba så mycket mer för att få historien att gå ihop. Tyckte inte att omslaget eller trailern gav rätt intryck. Det pratades ju bara lite om de där djurmaskerna o så hade de på sig dem i slutet. Den scenen hade nog också varit obehagligare som film, nu kommer jag knappt ihåg vad som hände.

Jenny:  Är man extra kräsen för att det handlar om ett samhälle och folk man känner till? Köper man fler dumheter i en amerikansk bok? 

Anna: Tror att det hade funkat bättre om det utspelat sig i USA, för där förväntar man sig sånt här. I sverige är allt så välordnat och man kan inte bara hålla sina barn hemma. Får man ens föda barn utan att någon från bvc kommer och hälsar på?

Jenny: Jag vet inte! Detta känns iaf som ett manus till en ganska b film som man hade gillat pga blev rädd, men som hade fått dåliga rec pga orimlig och med för många ologiskheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar